Een weekend naar Kopenhagen

Hoezo weet ik waar je moet zijn in Kopenhagen? Ik kom er met enige regelmaat, heb er vrienden wonen én werkte er twee keer een dag of 10 voor de fotografie van timetomomo Kopenhagen. O, en met trots: ik fietste er een keer heen vanuit Berlijn. Dus nee, ik woon er niet maar toch.

SLAPEN in Kopenhagen

De eerste keer dat ik er langere tijd was, sliep ik op een boot heeeeel schuin tegenover de beroemde bibliotheek. Hotel CPH Living is een ‘botel’, en dat klinkt al weer lekker ouderwets. Niet geslapen, wel heel mooi is Ibsens Hotel. Heel hip is Hotel SP34. Als je meteen wilt boeken en er een reisgids cadeau bij wilt, klik dan door naar deze pagina. Overigens is Kopenhagen niet goedkoop, en de hotels dus ook niet, boek op tijd. Een beetje een dooddoener maar in het geval van deze stad wel waar. Zoals de meeste dooddoeners.

ETEN in Kopenhagen

Een leuke buurt met veel restaurants is Vesterbro. Schrijf op: Sønder Boulevard, met daaraan een fijn ontbijtadres als Dyrehaven. Heel veel restaurants vind je net iets meer richting station, in het voormalige Meat District Kødbyen. Hoewel ik niet echt van de pizza’s ben: Mother is een goed adres. Om de hoek daarvan at ik zelf heel goed bij Paté Paté.

Straatje dat je niet mag missen: Jaegersborggade. Hierin mooie winkels, heerlijk brood bij Meyers Bageri (wie z’n Deens wil opfrissen, klikt hier door), te gek eten bij Manfreds en Relae. Als je echt maar 24u in Kopenhagen hebt, krijg je hier een prima beeld van het culinaire aanbod van de stad.

In de zomer is de streetfood-markt Reffen leuk, hoewel ik stiekem niet altijd zin heb in die eindeloze kraampjes en food trucks. Aan de overkant van het water ligt Toldboden, waar ik ooit de aller-allerlekkerste fish & chips at die ik ooit gegeten heb. In de zon, en met alle tijd van de wereld.

SHOPPEN in Kopenhagen

Tja, daar houd ik dus niet van he, dat gewinkel. Maar als je zin hebt, ga dan vooral naar de HAY store in het centrum, die is groot en mooi. Meer interieur: Normann Copenhagen. Ook een tip is de enorme winkel van Samsøe & Samsøe, waar de kleding schrikbarend veel goedkoper is dan hier. Dat weet ik dan weer van vriendin U.

OOK NOG LEUK in Kopenhagen

Neem de trein naar Malmö! Heel leuke, niet te grote stad aan de overkant van de Øresund. Of neem de trein naar Louisiana, een van de mooiste musea die ik ken. Is een treinreis van ongeveer 50 minuten maar absoluut de moeite waard.