Een weekend naar Berlijn

Als je een paar jaar in Berlijn gewoond hebt, denkt iedereen dat je weet waar je moet zijn. De vraag of ik nog een leuk hotel of restaurant weet, popt zowat elke week op. Sommige dingen verouderen nooit en omdat ik er toch een paar keer per jaar ben, klopt onderstaand lijstje favorieten nog aardig.

SLAPEN in Berlijn

Vroeger had ik gezegd, pak een Airbnb maar die zijn veel te duur geworden. Je kunt in Berlijn beter een hotelkamer boeken. Af en toe een link hieronder, maar google gerust.

AMANO is een kleine maar gestaag groeiende keten van hotels verspreid over de stad. De hotels zijn mooi en vaak goed betaalbaar. Zelf sliep ik een keer in Mitte: goeie bedden, een raam dat open kan en een dakterras met prachtig uitzicht.

Een mooi adres in Prenzlauer Berg, aan een van de tofste (groen, veel koffie, eten, vintage en nabij het Mauerpark) zijn de Brilliant Apartments. Hier sliep ik zelf een paar maanden voor de verhuizing naar Berlijn.

En verder staan alle leuke hotels in Berlijn op de site van timetomomo, ik zou daar even kijken. En ja, ik heb daar aandelen.

ETEN in Berlijn

Iemand die in Berlijn woont, komt soms zijn Kiez niet uit. En wie dan, zoals ik, in Berlin Mitte woonde, heeft niets te klagen, want genoeg leuke restaurants in de buurt. Zo kwam ik zelf altijd graag bij Das Lokal, een buurtrestaurant waar gekookt wordt met ingrediënten “uit de buurt” (Brandenburgse land dus). Op de Torstrasse zit favoriet Noto, ook een klein restaurant waar je goed kunt eten. Wie op de Auguststraße is, moet zeker even langs alle galeries en mijn favoriete tijdschriftenwinkel. Eten kan er ook prima, onder andere bij Strandbad Mitte (onopvallend zaakje net even aan de zijkant) of bij de Mozarellabar. Ontbijten kan bij het rommelige Kayser Soze, vooral omdat je daar leuk zit. Iets anders dan de bibimbap at ik er eigenlijk nooit, maar die van het Koreaanse YamYam is te gek.

Als je nog nooit eerder in Berlijn was, kan het zijn dat je vindt dat je curryworst moet eten (Curry 36 in het oude Westen of Konopke in het voormalige Oosten zijn de twee adressen die er toe doen, maar bioworsten verkopen ze ook tegenover KaDeWe in een onopvallend standje). Ook een döner is misschien verplicht, maar ik houd daar niet van, tenzij het de Gemüse Kebab van Mustafa is waarvoor je krankzinnig lang in de rij moet. Allemaal voor de toeristen, bromt de Berlijner, maar dat bén je ook als je er voor het eerst bent. Ook bomvol toeristen is het altijd bij Zeit für Brot, een bakkerij met veel zoet maar bovenal heerlijk brood. Hier haalden wij ’s morgens altijd graag brood, en voor naar kantoor een Stulle of Laugencroissant met roomkaas, sla en tomaat.

BOEKWINKELS in Berlijn

Tja, de grote liefde natuurlijk: boeken. Ocelot is mooi, je kunt er ook koffie krijgen en een krantje van de stok lezen. Mooie collectie Duitse boeken en een handvol Engelse. Ook tof is Hund Hammer Stein, in een souterrain met geweldige kaartjes waarop staat waarom je een boek moet lezen. En een kast met boeken die je vooral niet moet lezen. Je moet maar durven. Architectuurliefhebbers gaan naar ProQm, verstopt en sereen stil. Tijdschriften koop ik elke keer weer teveel en dan vooral bij Doyoureadme?! waar je natuurlijk ook maar meteen een linnen tasje aanschaft want die typografie hè…

SHOPPEN in Berlijn

Waar o waar vul ik de kledingkasten? Deze vraag krijg ik vaak, maar ik ben geen shopper. Ik vind dat ik al genoeg spullen heb, dus daar ben ik minder goed in. In Mitte volstaat het een rondje te lopen door de Alte Schönhauser Straße, Rosentaler Straße en dan ben je zo onderhand wel verzadigd. Veel kleding in propvolle rekken, maar wel toffe, hebben ze bij Kauf Dich Glücklich die tegenwoordig ook in Amsterdam zitten. Vintage is er genoeg in de stad, maar daar ben ik geen expert in. Op de site van The Guardian staat een aantal die ik ken én goed zijn, klik hier door voor de link. Eentje waar ik een paar mooie dingen kocht, staat er niet op en heet Soeur.