BLOG

De kunst van het niksen

De kunst van het niksen

Ik houd erg van mooie woorden, niet alleen van mooie zinnen. Fascinerend zijn woorden die niet te vertalen zijn. De boekhandels liggen sinds een paar jaar vol met veel te veel boeken over dit soort woorden: hygge (het Deense gezellig, maar dan met kussens, dekentjes en veel kaarsen), lagom (iets met ‘bijna goed is goed genoeg’) en uit Zuid-Korea schijnen ook nogal wat levenswijsheden te komen waar een mooi woord aan kleeft.

Het Nederlandse ‘gezellig’ is uiteraard het oerwoord van niet te vertalen wijsheid, maar dat is niksen ook. Niks doen, en toch heel veel doen namelijk: niks. Deze zomer waren ze er nogal vol van in de USA, het land waarin waarschijnlijk veel te weinig genikst wordt. Anders hoor je er niet bij, als je je niet oeverloos druk maakt over van alles. Niksen is “The Dutch Concept of Doing Nothing”. Ik vind het een mooi idee dat ze daar aan de andere kant van de oceaan denken dat wij hier de hele dag niks doen. Ik probeer het wel eens, maar het is nog knap ingewikkeld.

The School of Life verkoopt doosjes met Untranslatable Words, afgedrukt op mooie kaarten en dat hele doosje is natuurlijk een feestje. Je kunt er verder, nou, niks mee, maar dat is niet erg. Je kunt er fijn bij niksen, en een beetje naar dat doosje staren.