BLOG

Schrijvers m/v

Schrijvers m/v

Vrouwen of mannen in de kast, dat was de vraag die Aaf Brandt Corstius opwierp in de Volkskrant van twee weekenden terug. Ik lees de weekendbijlagen vaak pas ná het weekend, een tikkeltje vreemde gewoonte, ik geef het toe. Aaf BC schrijft dat zij vooral vrouwen leest. Dat schijnt tegen de trend in te gaan: mannen lezen mannen, vrouwen lezen mannen én vrouwen. Ook aan het woord kwamen vijf mannen: Thomas Heerma van Voss, Maarten ’t Hart, Jamal Ouariachi, Pieter Waterdrinker en Bart Chabot. Ze lezen weleens een vrouw maar vooral mannen, lees het artikel vooral want interessant vanwege de “mannen-leesschaamte”.

Dit soort artikelen is vermakelijk. En zetten tot actie aan. Een korte wandeling van de eettafel naar de boekenkast in mijn geval. Wat staat er in de kast, en wat lees ik graag. Wat ik al dacht, is waar: ik ben geen Aaf BC. Ik lees alles door elkaar. Man en vrouw.

Maar ook echt veel vrouwen. De afgelopen maanden las ik onder andere de volgende boeken die zeer, zeer aan te raden zijn. Want ook die vraag krijg ik namelijk vaak, want ja ik studeerde Nederlands hè. Dus ik weet ALTIJD hoe je ALLE woorden schrijft en ik lees elke dag drie boeken. Ietsjes minder uiteraard, maar ja ik lees wel veel.

Alice Munro, Familiestukken (De Geus, 2017) prachtige, mooie, langere en korte verhalen. Marja Pruis en haar dochter Gretha Le Blansch kozen de mooiste verhalen uit en voegden die samen in deze bundeling. Twaalf pagina’s over de totstandkoming geeft een liefdevol beeld van de gemaakte keuzes. Munro is een van belangrijkste schrijvers (v) van Canada en won in 2013 de Nobelprijs voor literatuur. Dat u het weet. Bestellen kan hier.

Sanneke van Hassel, Nederzettingen (De Bezige Bij, 2019) – zo fijn, de nieuwe bundel verhalen van Sanneke van Hassel. Ben stiekem al jaren fan (of groupie, welja), sinds haar bundels IJsregen en Witte Veder las ik eigenlijk alles van haar. Korte, bondige verhalen, waarin veel gezegd wordt en veel tussen de regels door gelezen kan. Voor de Rotterdammers onder ons: veel verhalen in Nederzettingen spelen zich hier af. Als je het boek via haar eigen website bestelt, wordt het gesigneerd en al thuisbezorgd.

Siri Hustvedt, Herinneringen aan de toekomst (De Bezige Bij, 2019) – deze las ik van de zomer. Mooie indrukwekkende roman, waarbij herinneringen aan een vroeger leven in New York mooi worden verweven met het heden. De hoofdrol is voor S.H., een beginnen schrijver (v), teruggekeken wordt door Siri Hustvedt, uiteraard niet geheel toevallig ook een S.H.. ‘Een portret van een jonge vrouw op zoek naar haar artistieke identiteit’ schreef Coetzee op de achterflap. En zo is het. Bestellen kan hier.