BLOG

Was jij niet een keer in Tel Aviv?

Was jij niet een keer in Tel Aviv?

Zeker, ik was een keer in Tel Aviv. En hoe. Samen met Jigal Krant, auteur van het kookboek TLV. We maakten er een studiereis samen met fotograaf Vincent van den Hoogen en vormgever Baukje Stamm. Het boek is tegenwoordig ook in het Engels verkrijgbaar en Jigal schreef een reisgids over “zijn” stad.

Zijn nieuwe gids ga ik uiteraard niet overschrijven. Bestel die via deze link vooral bij je lokale boekhandelaar. Ik geef je slechts een lijstje van de restaurants waar ik zelf gegeten heb. Dat doe ik met name omdat ik de vraag al zeker 30 keer gekregen heb sinds ik in een zwoele decembermaand een paar dagen in Tel Aviv was. En wees gewaarschuwd. Bij thuiskomst was vier kilo zwaarder dan toen ik wegging. Onderstaand lijstje app ik af en toe aan iemand door. Google gerust.

De meest toeristische shakshuka eet je bij Dr Shakshuka, leuk buiten.
Een van de restaurants van Eyal Shani, Israëlische tv-kok zonder Jamie Oliver-looks, is Miznon, daar de gegrilde bloemkool eten!
Heel bijzonder vlees eet je op de vleesmarkt, het restaurant heet M25.
Waar het heel leuk was, liefst aan de halfronde bar: Tsafon Abraxas. Die bar is geliefd en meestal volgeboekt maar op het terras mag ook. Noot van Jigal, die vindt dat je je niet naar de periferie van het restaurant mag laten wegduwen: “Verleid! Chanteer! Huil! Dreig! […] Je kunt altijd nog naar Port Said, vijf minuten verderop”. Weer een tip erbij.

Een superlekker ontbijt bij Ha’achim, overal wel reserveren trouwens.
O ja en ook te gek want met disco: Romano, ingang helemaal verstopt, beneden bier en pizza, boven ander restaurant en daar moet je zijn.
De lekkerste choemoes eet je bij Abu Hassan in Jaffa, ziet er niet uit maar is echt super, je moet echt in de rij, je kunt ook afhalen en buiten op de stoep opeten.